Wednesday, January 19, 2011

solid food bubur ikan

salam..

ari ni nak share cara-cara buat bubur ikan yang aku sediakan utk tenit..huhuhu..aku wat pagi2 tau..
bahan2 nyer

sedikit sayur sawi(daun nyer jer tau,btang x mau)
ikan tengiri(prefer ikan isi putih,kalau ada salmon lagi bagus)
segenggam nasi(bergantung pada bapa kali nak bagi makan,yang ni utk 2 kali)
sebiji bawang kecil(tambahkan bau)
2 ulas bawang putih(ni utk buang angin)
sedikit halia(ni pon utk buang angin).

peralatan

periuk utk buat kari(yang kecik jer tau)
pisau
chopping board
blender

cara2 nyer..

mula2 amik beras,cuci sampai bersih..pastu bubuh air  2 ½ per 4 periuk.buka api..sementara tu korang potong la sawi tu. ..warning again no batang yer..sbb keras..kopek bawang merah kecil n bawang putih.hiriskan halia.ikan tengiri tu pastikan x ada tulang,means buang tulang semua..amik isi jer...campakkan semua bahan ke dalam periuk tadi..api pastikan slow jer tau...bila beras tadi dah jadi bubur..apalagi..tutup la api..n then masuk blender..blend sampai hancur...itu jer..bila nak bagi bb korang makan just heat up a bit...thts all...below pics yang ku snap..kalau ada yang x faham...leh faham ngan pic..almaklumla my wording tunggang terbalik.. :)





bawang merah+bawang putih+ halia sikit

periuk yang kubeli dari giant..sangat usefull


ikan yang lum buang tulang

selepas proses pembuangan tulang

beras yang dah basuh+air

all in

ni la produk terakhir sblm diblender

ni pembantu ku..tukang tengok n tukang buat kacau




p/s: ibu2 boleh gunakan sayur brokoli,bayam n peas..


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...